Partners / Samenwerkingen
Sportrevalidatie
Johan Krottje heeft jaren lange ervaring op het gebied van fysiotherapie met verschillende Master opleidingen. Hij biedt de hoogst mogelijke kwaliteit…
De achillespees is de grootste en sterkste pees in ons lichaam en speelt een cruciale rol bij het rechtop kunnen lopen, rennen en springen. Het is tevens een pees waarbij regelmatig overbelasting plaatsvindt mede door zijn cruciale functie en constante belasting tijdens fysieke activiteiten. Overbelasting kan leiden tot irritatie, ontsteking of zelfs een scheur. Deze overbelasting komt vooral voor bij mensen die frequent sporten of beroepen hebben waarbij veel gestaan of gelopen wordt.
Wanneer de achillespees ontstoken raakt, is pijn vaak het directe resultaat van deze overbelasting of irritatie. Het belang van goede preventieve maatregelen en een juiste behandeling kan niet genoeg benadrukt worden om verdere schade te voorkomen en een gezonde functionaliteit van de pees te behouden.
Een achillespeesblessure varieert van een lichte ontsteking tot een volledige scheur, vaak gerelateerd aan overbelasting. Dit type blessure beïnvloedt niet alleen atleten, maar ook mensen in het dagelijks leven. Het begrijpen van de symptomen en de noodzaak voor correcte actie is essentieel voor een spoedig herstel.
Pijn aan de achillespees wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking van de pees. Dit kan ontstaan wanneer de pees overbelast raakt door activiteiten of door te korte, stijve kuitspieren die te veel trekkracht uitoefenen op de pees. Zonder goede warming up of cooling down kunnen kleine irritaties ontstoken raken. In sommige gevallen kan de ontsteking dusdanig verergeren dat mensen last krijgen van ernstigere klachten.
Klachten aan de achillespees kunnen ontstaan door een combinatie van overbelasting, de kracht van de kuitspieren en soms door het gebruik van bepaalde medicijnen. De ontsteking van de achillespees is vaak het directe gevolg van deze factoren.
Consistente overbelasting is de voornaamste reden voor het ontstaan van achillespeesproblemen. Door te veel druk en belasting zonder adequate rust en hersteltijd, raakt de pees geïrriteerd, wat kan leiden tot ontsteking of in het ergste geval een scheuring.
De symptomen van een achillespeesblessure kunnen variëren van milde pijn tot ernstige immobiliteit, afhankelijk van de ernst van de blessure. Het is belangrijk deze symptomen vroegtijdig te herkennen om verdere schade te voorkomen en het herstel te bevorderen.
Pijn in de achillespees, bijvoorbeeld ter hoogte van de aanhechting van de pees of in het midden van het verloop van de pees, is een veelvoorkomend symptoom. De pijn kan verergeren door fysieke activiteit of na een periode van rust juist voelbaar zijn. Een goede warming-up en actieve behandeling zijn essentieel voor herstel.
Zwelling, roodheid en een warm gevoel rond de achillespees zijn duidelijke tekenen van een ontsteking. Deze verschijnselen kunnen wijzen op een acute ontsteking die directe actie vereist om verdere schade te voorkomen.
Preventie en behandeling van achillespeesblessures vereisen een combinatie van rust, gepaste oefeningen, steunzolen en schoenadvies en soms medische interventie. In de meeste gevallen is de behandeling gericht op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van herhaling. Indien de symptomen aanhouden kunt u doorverwezen worden naar de orthopeed. Soms is een operatieve ingreep noodzakelijk. Bij verdenking op een scheuring wordt u verwezen naar het ziekenhuis.
Het uitvoeren van de juiste oefeningen, specifiek gericht op het versterken en flexibel houden van de kuitspieren met behulp van de fysiotherapeut kan helpen bij het voorkomen van overbelasting en hierdoor blessures aan de achillespees en de klachten beter onder controle te krijgen.
Het gebruik van steunzolen is een veelvuldig ingezet hulpmiddel om klachten aan de achillespees aan te pakken. De registerpodoloog of de podotherapeut onderzoekt of er afwijking is in de voetstand of in de houding van het lichaam. Een kanteling van de achtervoet kan bijvoorbeeld een overbelasting aan de achillespees veroorzaken. Een verkorte kuitspier/achillespees kan ook een aanleiding van de klachten zijn. Tevens kan ook de oorzaak van de klachten in de houding gezocht worden. Een vaak geziene aanleiding van klachten is overpronatie van de voet. Het wegzakken van de voetboog in de midstandsfase kan een kanteling van de voet veroorzaken waarbij de achillespees en de kuitspier teveel kracht moeten leveren om de achtervoet stabiel te houden met kans over overbelasting als gevolg. Erg belangrijk is het om het juiste schoeisel te dragen welke voldoende stevigheid biedt en de juiste afwikkeling aan de voet geeft afhankelijk van de activiteit.
Als toevoeging op lichamelijk onderzoek, is het eventueel mogelijk om een echografisch onderzoek te laten uit voeren. De dikte van de pees kan in beeld worden gebracht en met name bij klachten op de aanhechting van de achillespees kan worden gekeken of er verkalkingen zijn ontstaan en in welke mate er vochtophoping aanwezig is.
Tijdens de acute fase van een blessure is rust essentieel, gevolgd door geleidelijke opbouw van oefeningen. Voor de niet-acute fase zijn specifieke oefeningen gericht op het verbeteren van de kracht en flexibiliteit van de pees belangrijk om herhaling te voorkomen.
Wanneer je te maken hebt met een blessure aan de achillespees, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. In eerste instantie kan rust en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren, helpen. IJspakkingen kunnen de zwelling verminderen.
Ee degelijk voet- en houdingsonderzoek door de registerpodoloog of de podotherapeut kan een goed beeld geven van de voet en de houding. Indien nodig kan de voet ondersteund of gecorrigeerd worden met een steunzool om daarmee de achillespees te ontlasten waardoor herstel kan intreden.
Fysiotherapie is ook een effectieve methode, waarbij specifieke oefentherapie gericht is op het versterken en het verbeteren van de flexibiliteit van de pees. Eventueel is het ook een mogelijkheid de blessure bij een gespecialiseerde fysiotherapeut te behandelen door middel van shockwave therapie.
Het herstel van een achillespeesblessure kan variëren afhankelijk van de ernst van de blessure en kan langdurig van aard zijn. Het is belangrijk om het herstelproces niet te overhaasten en de adviezen van medische professionals op te volgen. Geduld en consistentie in de revalidatie zijn belangrijk voor een volledig herstel.
De duur van het herstel van een achillespeesblessure kan aanzienlijk variëren. Bij lichte blessures kunnen enkele weken rust en aangepaste activiteiten voldoende zijn. Ernstige blessures, zoals een gedeeltelijke of volledige scheur, kunnen enkele maanden tot meer dan een jaar hersteltijd vereisen. Het is essentieel om gedurende het hele herstelproces nauw samen te werken met medische professionals om de voortgang te monitoren en het risico op herhaling te minimaliseren.
Veel mensen hebben vragen over achillespeesklachten, vooral wanneer ze voor het eerst pijn ervaren. Een vaak gestelde vraag is bijvoorbeeld hoe je het verschil kunt zien tussen een tijdelijke overbelasting en een ernstige blessure. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen die wijzen op ernstigere problemen, zoals continue aanwezigheid van pijn, zwelling en/of een verminderd vermogen om te lopen of te sporten.
Een andere veelvoorkomende vraag is hoe lang je moet wachten voordat je weer begint met sporten. Dit hangt af van de ernst van de blessure en het advies van je arts of fysiotherapeut. Zij kunnen een behandelplan opstellen dat geleidelijk de belasting op de achillespees verhoogt zonder het risico op verdere blessures te vergroten.
Ook vragen veel mensen zich af of er preventieve maatregelen zijn om achillespeesblessures te voorkomen. Goede opwarmingsoefeningen, het dragen van geschikt schoeisel en het vermijden van plotselinge verhogingen in trainingsintensiteit zijn essentieel om de kans op blessures te verkleinen.
Wat te doen bij aanhoudende klachten is ook een veel gestelde vraag. In dergelijke gevallen is het raadzaam om niet door de pijn heen te trainen, maar professioneel medisch advies in te winnen. Langdurige klachten kunnen wijzen op een chronische aandoening die gespecialiseerde behandeling vereist.
Ten slotte vragen mensen zich vaak af wat de rol van voeding en levensstijl is bij het herstel van een achillespeesblessure. Hoewel een gezonde levensstijl en goede voeding algemene gezondheidsvoordelen bieden, is er geen specifiek dieet dat het herstel van een achillespeesblessure kan versnellen. Het belangrijkste is om het herstel niet te overhaasten en de aanwijzingen van je behandelend arts of fysiotherapeut nauwgezet te volgen.
Omgaan met achillespeesproblemen vereist geduld en toewijding. Of het nu gaat om het voorkomen van blessures of het herstellen ervan, het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en medisch advies te volgen. Raadpleeg bij aanhoudende of verergerende symptomen altijd een specialist. Herinner jezelf eraan dat elk herstelproces tijd kost en dat een zorgvuldige benadering de sleutel is tot een succesvolle terugkeer naar je normale activiteiten.
Na de anamnese, het biomechanisch en klinisch onderzoek wordt er een behandelplan op maat gemaakt en overlegd.
De behandeling kan uit de volgende therapieën of een combinatie ervan bestaan:
Johan Krottje heeft jaren lange ervaring op het gebied van fysiotherapie met verschillende Master opleidingen. Hij biedt de hoogst mogelijke kwaliteit…
Via onze online afspraak module kunt u direct een afspraak maken met een beschikbare podotherapeut. Volg de volgende simpele stappen:
Op dit moment hebben wij 6 vestigingen waaruit wij werken met 5 podotherapie specialisten. Voor de toekomst zijn wij bezig met een expansie van onze praktijken.
Wilt u weten waar het snelste een plek voor u is? Bel ons even...